14 Temmuz 2013 Pazar

Almanya’da bir evin bahçesindeki ağacın yaprakları, yan taraftaki evin bahçesine uçtuğu için, bundan rahatsız olan kişi adamı belediyeye şikâyet ediyor.
Belediye, yaprakları yan bahçeye uçuşan ağacın sahibini uyarıyor. Tedbirini al, mümkün mertebede yaprakların yan bahçeye uçmasını engelle.
Adam, yaprakların yan bahçeye uçmasını engellemek için yüksek çit yapıyor ve yan bahçeye uçmasını engelliyor.
Bir de bizim ülkede böyle bir şikâyette bulunduğunuzu düşünün.
-Allah’ın rüzgârı işte ona mı engel olacaksın!
-Başka işin yok mu senin!
-Deli misin nesin! Elimden bir kaza çıkmadan yürü git!
Veya sadece deli olduğunuzu düşünen bir bakış.
vs. 

Ama şimdi bizim ülkede adaletin daha güzel işlediğini belirten bir şeyden bahsedeyim:
Evinizin altında bir kafeterya açılıyor diyelim ve zamanla yasal olmayan şekilde dışarı doğru masalar çoğaltılıyor, arabanızı park ettiğiniz yere park edememeye başlıyorsunuz, müzik sesi artıyor vs. Gidip güzel bir şekilde uyarıyorsunuz, ama oradaki size diyor ki: “Benim … (siyasi) partide adamlarım var” vs. Sonra ne oluyor? Siz tabiî bu yasa dışı yapılan şey üstüne bir de bu şekilde cevap duymaya sinirlenip, yasal hakkınızı kullanıyorsunuz. Gidip gerekli yerlere dilekçe yazıyorsunuz. Ve bir müddet sonra genişletilen kısım yıkılıyor vs. Yıkılması biraz zaman alıyor tabiî, arada adaletsizliği sağlayan insanlar olduğu için. Ayrıca aynı yere daha önce de yıkım kararı gelmiş ve askıya alınmış. Evet, arada yine adaletsizliği sağlayan insanlar olduğu için.
Yıkım işleminden önce kontrole gelindiğinde, o dükkânı kiraya veren dükkân sahibi size geliyor, “Bana bak her şeye burnunu sokma, seni öldürürüm” diyerek sizi ölümle tehdit ediyor. Tehdit ederken de bir arkadaşınız bunu duyuyor. Gidip dava açıyorsunuz, şahidiniz de var. Mahkeme günü geliyor. Sizi tehdit eden kişi kıvırıyor tabiî aslında öyle demek istemedim bilmem ne... Sonuç? Hakim diyor ki: Yahu arkadaş arasında olur bu tür şeyler. Böyle şeyler için bizi meşgul etmeyin... Sonra? Siz edildiğiniz tehditle kalıyorsunuz. Nasıl hissedersiniz? Hani adalet?
Bu dükkân sahibinin başka kafeteryasında kadın da pazarlanıyordu, polis bile girip çıkıyordu ama uzun müddet sonra kapatıldı. Belki onda da araya adaletsizliği sağlayan insanlar girdiği için…

Buyurun şimdi iki durumu siz karşılaştırın.
Bu arada, oradaki parti ismini vermedim ama tahmin edersiniz, adaletsizlik partisini…

Hiç yorum yok: