15 Ağustos 2014 Cuma

Okuduğum bir sağlık kitabında, on beş yıl boyunca Hindistan’ın Hunza Vadisi’nde yaşamış İskoç Doktor Sir Robert McCarrison, burada yaşayan yüz yirmi bin kişinin ortalama yaşam süresinin yüz yirmi yıl olduğunu, vejetaryen olduklarını belirtiyor. Yazın taze meyve ve sebze, kışınsa daha çok tahıl filizleri, kayısı kurusu ve koyun peynirleri tüketirler diyor. Kitap 2005 yılında yayınlanmış.

Bu toplumu biraz merak edip internetten aradım, 
http://osmansoysal.com/yazilarim/muhtelif/153-oeluemsuez-insanlarn-vadisi-hunza.html sayfasında Fransızca’dan Türkçe’ye çevrilmiş bir kaynak buldum. Bu yazı ise 2012 yılında yayınlanmış. Bu yazıya baktığımızda “Beslenmeleri” başlığının son paragrafında “Bir ya da iki koyun kestikleri Aralık ayı dışında hemen hemen hiç et tüketmemektedirler.” yazıyor ve nüfusunun otuz beş bin kişiyi bulduğunu belirtiyor.

Kitaba göre vejetaryenler ve yüz yirmi bin nüfusları var, internetteki yazıya göre muhtemelen sadece bir ay et tükettikleri ve otuz beş bin nüfusa sahip oldukları belirtiliyor.

Kitap, orada on beş yıl yaşamış bir doktordan bilgi aktarıyor; internetteki yazı ise McCarrison’dan 50 yıl sonra yani 1960 yıllarında John H. Tobe’nin Hunzalıları ziyaret ederek gözlemlediğini belirtiyor.
“Ancak Tobe, birkaç hafta kalma imkanı bulduğu köylerde yüz yaşın üzerinde 12 ve seksen yaşın üzerinde 100 erkeğin varlığını tespit etmiştir.”

Bu ilginç toplumun yaşamına bir ara göz atmanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok: