29 Ocak 2013 Salı


Markete gidip bir kutu süt almanın nasıl bir etkisi olabilir?
Büyük şirket kazanır, küçük çiftçi kaybeder.
Rekabet olduğu için veya piyasada tek olabilmek için büyük şirketler fiyatları mümkün olduğunca indirir. Zarar yapsalar bile ucuza satmaya devam edebilirler. Çünkü toplum, hep ucuz olana gider. Böylelikle küçük işletmeler süt satamadığında batarlar. Ve süt piyasası tek ele doğru gider. Sonra? Süt piyasasına sadece bir şirket sahip olur. Ve bu gerçekleştiğinde… süt fiyatı artar, artar, artar…
Süt artık hem çok pahalı, hem de eskisi gibi tadı yoktur.
Şimdi, birçok üründe böyle olduğunu düşün. Meyvelerde, sebzelerde, baklagillerde ve diğer birçok üründe…
Her şey hem çok tatsız, hem çok pahalı… Hırsızlık daha çok artıyor, cinayetler daha çok artıyor, geçimsizlik, şiddet, işsizlik, açlık gittikçe yükseliyor.
Bunların bilincinde olan herkes neyi nereden alacağına çok dikkat eder veya etmeli.
Ve çoğu kişi, sütü kendi beslediği inekten sağıp dağıtan kişiden almak yerine marketten kutu olarak almaya devam ediyor.
Gördüğüm kadarıyla Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda ve Türkiye’deki süt üreticileri iflas ediyor…


Dünyada yeni süt krizi olabilir: http://www.tarimdunyasi.net/?p=2701

"Yeni Zelanda'da süt işleme tesislerine doğalgaz taşıyan büyük bir boru hattındaki sızıntı nedeniyle 16 milyon galonluk süt ziyan oldu." 26.10.2011 haberi.
"‘Süt dünyası’ fuarı sırasında üreticilerin yaptığı açıklamada, Bulgaristan’da üretilen beyaz peynir ve kaşar gibi süt ürünlerinin Yeni Zelanda gibi uzak ülkelere de pazarlandığı belirtildi." 10.11.2012 haberi.

Bu Süt Reklamı Değildir: http://www.youtube.com/watch?v=celB8dgeGZA

Hiç yorum yok: