20 Temmuz 2014 Pazar

"Havuç önceden turuncu dışında hemen her renkte yetişirdi. Derken 16. yüzyılda Hollandalı havuç yetiştiricileri bu kök sebzeye yurtsever bir kimlik kazandırmaya niyetlendiler. Kuzey Afrika'dan getirttikleri değişinime uğramış bir tohum kullanarak, İspanyollara karşı verdikleri bağımsızlık savaşının önderi, Turuncu Prens diye bilinen kral I. Wilhelm'in onuruna turuncu renkte bir havuç yetiştirmeye başladılar. Bayrağı turuncu olan ülkenin şimdi bir de turuncu havucu olmuştu. Bundan hiçbir yarar elde edilmiş olmasa da, yine de bu olayı tarihteki en başarılı markalandırma denemesi sayabilirsiniz. Havuç kemiren hiç kimsenin -Bugs Bunny dahil- tüm zamanların kaçırılmış en büyük markalandırma fırsatını dişlediğinin farkında bile olduğunu sanmıyorum."
Martin Lindstrom, "Duyular ve Marka" kitabından alıntı.

"Hollanda bayrağı 16. yüzyılın ikinci yarısında I. William tarafından hazırlatılmıştır. Bayrağın ilk ismi prinsevlag'tır. Bu "prensin bayrağı" anlamına gelmektedir. O zamanların lideri Prince William of Orange tarafından dizayn edilen bayrakta ilk başta kırmızı renk yerine turuncu renk vardı. Daha sonra 17. yüzyıl ortalarında turuncu renk kırmızı olarak değişmiştir."
Kaynak: 
tr.wikipedia.org/wiki/Hollanda_bayrağı

Bir de şöyle bir bilgi var:

"Turuncu havuçlar, ilk olarak 16. yüzyılda Hollanda Kraliyet sarayının rengi olan turuncuya uygun olsun diye, Hollanda’da üretildi ve kullanıldı. Bu durum neticesinde, 17. yüzyılda Hollanda, turuncu havuç üretiminde Avrupa’nın en büyük üretici oldu. Günümüzde kullandığımız ve üretilen tüm havuç çeşitleri, Hollandalıların dört turuncu havucundan gelmektedir. Bunlar Early Half Long, Late Half Long, Scarlet ve Late Orange olarak adlandırılırlar. ... 
BM ( Birleşmiş Milletler ) ’ye göre 20. yüzyılın başlarında, 287 çeşit havuç türünün olduğu belirtilmektedir. Bu çeşitlilik, oldukça azalmış ve 21 çeşide gerilemiştir. Ayrıca, bazı havuç türlerine ait tohumların buzlanmayı engellediği belirlenmiş, doğal bir antifriz gibi vücut dokularını tıbbi anlamda korumaktadır."
Kaynak: 
http://www.merakname.com/havuc-ne-renktir/

Hiç yorum yok: